Wel of geen pijnstillers slikken?

Bij veel pijn pijn  ga je meestal pijnstillers gebruiken. Als lichte pijnstillers niet helpen worden er steeds zwaardere, soms verslavende pijnstillers voorgeschreven, waaronder Oxycodon. Pijnstillers neemt men vaak bij hoofdpijn, spierkrampen, buikpijn en langdurige revalidatie na een operatie. Bij chronische klachten zoals rugpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn en hernia’s komt dit heel vaak voor. De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) adviseert in dat soort gevallen eens bij een chiropractor langs te gaan.

Hoe werkt pijn en een pijnstiller?
Pijn is een irritatie van een zenuweinde van een lokale ontstekingsreactie, die vaak wordt veroorzaakt door een weefselbeschadiging in het lichaam of overbelasting. De lokale ontstekingsreactie zorgt ervoor dat er veel voedingsstof naar de regio toe komen om het herstel in gang te zetten. Ook ontstaan er stofjes die de zenuweinden prikkelt via de pijnreceptoren die een pijnprikkel naar de hersenen sturen. Dit ervaar je als pijn.

Pijnstillers worden vaak via een tablet ingenomen en komen in het bloed terecht, waarvan ze hun eigen weg zoeken. Pijnstillers zoals paracetamol remt de vorming een stofje in de hersenen, waardoor de waarneming van pijnprikkels verminderen. Voor een pijnstiller maakt het dus niet uit waar de pijnprikkel vandaan komt, maar die zorgt er juist voor dat de pijnprikkel minder goed wordt waargenomen. Dit neemt de oorzaak van de pijn dus niet weg, maar onderdrukt het tijdelijk.

Sommige pijnstillers werken naast pijnstillend ook ontstekingsremmend. Ontstekingsremmers remmen de vorming van het stofje prostaglandines, waardoor lokale ontstekingen en pijnprikkels verminderen. Dit neemt dus wel deels van de oorzaak weg naast dat het ook de waarneming vermindert.

Pillen-roze-wit.png

Wat zijn de gevaren van langdurig gebruik van pijnstillers?
Medicijnen werken vaak goed, maar hebben vaak ook een andere werking op het lichaam. Deze bijwerkingen komen geregeld voor bij langdurig gebruik van pijnmedicatie:

  • Buikpijn.
  • Misselijkheid.
  • Algehele malaise.
  • Gewenning en verslaving aan het medicijn.
  • Hoofdpijn.
  • Andere bijwerkingen (zie hiervoor de bijsluiter).

Wat denken de specialisten hiervan?
Pijnspecialisten geven aan dat zware pijnstillers vaak voor langere tijd voorgeschreven worden. “De kans dat je verslaafd raakt aan de (zware) pijnstillers is vrij groot” waarschuwt een specialist van het RadboudUMC in de Volkskrant. De cijfers zijn best beangstigend; Oxycodon werd in 2011 aan 148-duizend patiënten voorgeschreven, in 2017 aan 439-duizend patiënten. Dat is een verdrievoudiging in zes jaar tijd. Bij het middel ontstaat er een bepaalde rush – een prettig gevoel. Maar er zijn ook patiënten die er somber of geestelijk labiel van worden. In het artikel gaven ze toe dat ze moeilijk van de pijnstillers af konden blijven.

Andere manieren van pijnbestrijding
Iedereen ervaart pijn weer anders. Pijnbeleving wordt beïnvloed door een aantal factoren waaronder fysieke psychische, sociale en culturele factoren. Zo werk het oude kunstje van wrijven over de pijn erg goed. De wrijving zorgt voor een sensatiesignaal naar de hersenen die sterker is dan een pijnprikkel, waardoor de pijnprikkel minder goed wordt waargenomen. Wanneer we blij zijn hebben we ook minder last van eenzelfde pijnprikkel dan wanneer iemand zich minder goed voelt. Er zijn ook natuurlijke pijnstillers die goed kunnen helpen, zoals koelen wat zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werkt.

Chiropractie is een veilige, efficiënte behandeling voor klachten zonder het gebruik van medicatie. Een chiropractor is gespecialiseerd in het behandelen van rug- en nekklachten en andere klachten vanuit de wervelkolom, zenuwstelsel of spieren en gewrichten. Hierbij wordt gekeken waar de oorzaak van een klacht ligt en deze wordt zodoende behandeld om de pijn te verminderen.

Wat kan ik het beste doen?
  • Bespreek de noodzaak en bijwerkingen van medicijnen met jouw huisarts.
  • Consulteer een chiropractor, wij kunnen je duidelijk maken wat wij voor jou kunnen betekenen.
  • Heb je twijfels? Je kunt ons benaderen voor een vrijblijvend gesprek en onderzoek. Bel 073-6840194 of mail ons op balie@cvught.nl

 

 

Chiropractie Vught

Chiropractie Vught

Uw gezondheid staat bij ons centraal. De behandeling wordt zorgvuldig op u afgestemd en voorzien van een duidelijke en eerlijke uitleg.

lees meer

Welke klachten?

Chiropractor behandelt vrouw

De meeste mensen die een chiropractor bezoeken hebben lage rugklachten of nekklachten, zoals spit, ischias, hernia maar ook artrose (slijtage).

Lees meer

Openingstijden

Chiropractie behandelkamer

Maandag t/m vrijdag: 8.00u - 17.30u


Lees meer
Afspraak maken