Wat is een Hernia en hoe kan een chiropractor helpen?
Chiropractoren zien veel patiënten die last hebben van een hernia. Een hernia reageert normaal goed op chiropractische behandelingen, en het is wijselijk om een afspraak te maken in het vroege stadium. Hernia behandelingen kunnen ervoor zorgen dat patiënten minder pijnmedicatie nodig hebben en operaties kunnen vaak voorkomen worden.

Wat is een hernia?
Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, die zich tussen de wervels bevindt. De tussenwervelschijf bestaat uit 2 delen: de buitenste ringvezels en een geleiachtig kern. Bij een hernia is er een scheurtje ontstaan in de buitenste ringen waardoor er een gedeelte van het geleiachtig weefsel naar buiten stulpt. De rugpijn die men voelt wordt vaak niet door uitstulping zelf, maar eerder doordat de uitstulping tegen een zenuw aandrukt. Dit geeft pijnsignalen richting de hersenen. De uitstulping kan een zenuwwortel platdrukken waardoor deze ontstoken raakt en nog meer irritatie op de zenuw geeft.

Hoe herken je een hernia?
Een hernia herken je vaak aan een plotselinge hevige pijn in de lage rug met uitstraling naar het been. Veel hernia’s ontstaan bij patiënten tussen de 25-45 jaar oud, vaak bij zittende beroepen. Een hernia kan ook komen door een verouderingsproces van de tussenwervelschijf (degeneratie of ook wel slijtage genoemd). Hoe ouder we worden, des te minder vocht zit er in de tussenwervelschijven zit en de soepelheid vermindert. Hierdoor is de kans op een scheurtje in de buitenste ringen groter wanneer er veel stress om het lichaam komt.

Symptomen van een hernia:
De symptomen van een hernia zijn vaak het volgende:

  • Hevige lage rugpijn.
  • Pijn in het been.
  • Tintelingen in het been.
  • Gevoelloosheid in het been.
  • Krachtsverlies in het been.
  • Pijn bij hoesten en niezen.

Behandeling hernia
Een behandeling is niet altijd nodig omdat bij ongeveer 80% de hernia vanzelf weggaat. Dit eist geduld, want het duurt 6-8 weken. Bij slechts 5% van de patiënten moet de hernia geopereerd worden. Deze beslissing volgt vaak pas na 6-8 weken.

Chiropractie kan dit hele proces versnellen; de klachten duren minder dan 6-8 weken, het herstel verloopt sneller en operaties kunnen worden voorkomen. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van verschillende behandeltechnieken technieken waarbij de focus ligt op een  “decompressie” van de hernia op de zenuw. Oftewel de druk op de hernia wordt verminderd door de oorzaak rondom de hernia aan te passen. Hierdoor kan de tussenwervelschijf zich herstellen en zich soms helemaal terugtrekken.

Tips om een hernia te voorkomen:

  • Zorg voor goede symmetrische belasting van de rug.
  • Draai niet wanneer u tilt.
  • Drink voldoende water. De tussenwervelschijven bestaan uit een groot gedeelte uit water en wanneer deze uitdrogen is de kans op een hernia groter.
  • Zorg voor een rechte ondersteunde zithouding.
  • Let op uw lichaamsgewicht. 

Ik denk dat ik een hernia heb, wat nu?
Wanneer bovenstaande symptomen erg op uw klachten lijken, dan kun je beter snel een afspraak maken bij een van onze chiropractoren. Een chiropractor kan met goed vraaggesprek en lichamelijk onderzoek meer duidelijkheid geven of u een hernia heeft, en wat voor behandelplan voor jou persoonlijk het best geschikt is. Chiropractie Vught staat voor je klaar om je te helpen met je vragen, mail naar balie@cvught.nl of bel: 073-6840194, je kunt natuurlijk ook meteen online een afspraak inboeken via onze website

Afspraak maken