Wat is chiropractie?

Letterlijk betekent chiropractie 'met de hand uitvoeren'. Chiropractie houdt zich bezig met het opsporen en oplossen van bewegingsstoornissen in gewrichten, vooral van de wervelkolom. Chiropractie gaat uit van het principe dat een goed werkend zenuwstelsel essentieel is voor een goede gezondheid en lichamelijke functies. Afwijkingen in de wervelkolom kunnen het zenuwstelsel hinderen.

Snelweg voor informatie

Een gezonde rug is belangrijker dan de meeste mensen beseffen. Het ruggenmerg ligt in de wervelkolom en is als een snelweg van informatie door het lichaam: de zenuwen in de wervelkolom verbinden de hersenen met de rest van het lichaam en sturen informatie over en weer. Een storing in het zenuwstelsel werkt als een wegopbreking. Informatie wordt niet meer op tijd of zelfs verkeerd afgeleverd, waardoor het aangestuurde lichaamsdeel slechter functioneert en klachten op afstand ontstaan. Bewegingsbeperkingen in de wervelkolom kunnen de zenuwen verstoren en daarmee de algehele gezondheid aantasten.

Bewegingsstoornissen

Een ernstige gewrichtsbeperking, zowel van de wervelkolom als van andere gewrichten, kan de omliggende zenuwen direct hinderen. Bij kleinere afwijkingen ontstaat eerst lokale spierspanning, soms onopgemerkt, of lokale pijn. Vervolgens raken de omliggende zenuwen geïrriteerd, waardoor hun werking verslechterd en andere klachten ontstaan. Door de bewegingsstoornis op te heffen probeert de chiropractor de zenuwfunctie te herstellen, waardoor organen en weefsels weer normaal kunnen werken.

Afspraak maken