De behandeling

In tegenstelling tot wat in de wandelgangen vaak wordt beweerd is chiropractie geen harde behandeltechniek. De meeste patiënten ervaren de behandeling zelfs als geheel pijnloos! Behandeltechnieken van de chiropractor variëren van spierrektechnieken, een "manipulatie" tot het geven van subtiele impulsen met behulp van apparatuur of een speciale behandelbank. Doordat chiropractoren veel verschillende technieken in huis hebben, behandelen ze patiënten in alle leeftijdscategoriën: van (huil)baby's tot ouderen.

Verschil met andere therapieën:
Chiropractie is niet hetzelfde als manuele therapie, fysiotherapie, osteopathie of Sickenz therapie. De opleiding is breed opgezet, 5 jaar fulltime op universitair niveau. Chiropractoren hebben gedetailleerde kennis van spieren, gewrichten en het zenuwstelsel. Naast een breed assortiment aan behandeltechnieken kunnen chiropractoren rontgenfoto’s en scans lezen. Zij gebruiken die voor het opstellen van een behandelplan.

Nazorg:
Voor een optimaal herstel zijn er, naast de chiropractische behandeling, soms verdere oefeningen of aanpassingen nodig. In verband met de fysiotherapeutische achtergrond van onze chiropractoren is er ruimschoots ervaring in het opstellen van oefenschema's. Wij verzorgen, onder begeleiding van een ervaren trainster (Inge van Erp), kleine oefengroepjes (van 4 a 5 personen) waar de buik- en rugspieren worden getraind, de zgn corestabiliteit. Zodra patienten sterk genoeg zijn krijgt men het advies extern verder te gaan trainen /sporten of te starten met medische trainings therapie.

Multidisciplinaire samenwerking :
Het is onze ervaring dat samenwerking binnen de zorg bijdraagt aan een betere patiëntenzorg. Wij werken samen met huisartsen, ceasar oefentherapeuten, (sport) fysiotherapeuten, podologen, tandartsen, orthodontisten, sportcoaches, sportartsen en andere specialisten. Uniek bij onze chiropractoren is het samenwerkingsverband met de sportartsen van het JBZ afd. sportgeneeskunde (www.smcjbz.nl), Fysiotherapie praktijken Bij Cas in Rosmalen , Fysiotherapie Kortbeek in Vught, Fysiotherapie Den Bosch (Fysiom) en het Regio Steunpunt Talent en Topsport. In de praktijk komen ook topsporters en wedstrijdploegen van Continentaal niveau (Metec-Continental Cycling Team).

Cyclolab

Jeroen Bosch Ziekenhuis NCA SCN

Afspraak maken