Lage rugpijn / SI klachten

Chiropractie Vught

Acht op de tien mensen (80%!) krijgt wel eens te maken met rugpijn. Jaarlijks is dat ongeveer 5% van de bevolking. Vaak gaat de klacht vanzelf over, maar als ze aanhouden is behandeling noodzakelijk. Chiropractie Vught ontvangt veel patiënten uit de omgeving die behandeld worden aan deze rugklachten.

De lage rug en het bekken (SI gewrichten)
De lendewervelkolom bestaat uit 5 wervels met daartussen tussenwervelschijven. Deze schijven zijn van stug kraakbeen gemaakt. Aan de achterkant van de wervels zitten kleine gewrichtjes, de facetgewrichtjes. Ook tussen deze facetgewrichtjes zitten kleine laagjes kraakbeen, die het gewrichtsvlak bedekken. Aan het einde van de lendewervelkolom zit het bekken (SI gewrichten).

De vijf wervels in de lage rug zijn de sterkste en grootste van de wervelkolom en zijn bovendien erg flexibel. Door die eigenschappen is de lage rug gevoelig voor problemen.

Oorzaak rugklachten
Van de wervelkolom krijgt het lage, lumbale, deel de grootste krachten te verwerken. Dat maakt de lage rug extra gevoelig voor blessures en slijtage. Hernia's komen het vaakst voor in de lage rug. Bewegingsstoornissen in de wervelkolom, bijvoorbeeld door een hernia, valpartij of overbelasting, kunnen lang onopgemerkt blijven. Uiteindelijk zal prikkeling van de zenuwen en het omliggende weefsel ontstaan met als gevolg spierspanning, rugpijn en verergering van de bewegingsstoornis. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Omdat de zenuwen verder doorvoeren naar de benen kan dat gepaard gaan met uitstralende pijn in het been of de voet.

Officiele behandelrichtlijn
De richtlijn voor behandeling van lage rugpijn van de NHG (Nederlands Huisarts Genootschap) adviseert  patienten zo snel mogelijk te activeren, iets waar chiropractoren volledig achter staan. Met bewegen voorkomt u dat de gewrichten verstijven en bevordert u de doorbloeding. Het advies is maximaal een week rust te nemen en daarna zo snel mogelijk activiteiten te ontplooien en te laten behandelen.

Wat kan de chiropractor doen?
De chiropractoren van Chiropractie Vught onderzoekt uw wervelkolom, doet neurologisch onderzoek en neemt uw ziektegeschiedenis met u door. Eventueel worden foto's opgevraagd of nieuw aangevraagd. Behandeling vindt pas plaats als er duidelijke aanwijzingen zijn dat chiropractie kan helpen.

Afspraak maken