Hoofdpijn

Chiropractie Vught

Sinds 1988 erkent de International Headache Society (IHS) dat hoofdpijn uit de nek kan komen, ofwel cervicogeen is. Cervicogene hoofdpijn kan samengaan met aangezichtspijn, hoofdpijn, kaakpijn, oorpijn en oogpijn en kan bestaan in afwezigheid van nekklachten. Naar schatting 1-5% van de volwassen bevolking heeft last van cervicogene hoofdpijn. Volgens een Deense studie ligt bij 8-35% van de mensen met frequente hoofdpijn de oorzaak in de nek (Nilsson N., Spine, 1995 Sep 1;20(17):1884-8).

Bekende oorzaken voor klachten vanuit de nek zijn een val, een whiplashongeval of tocht in de nek. Ook een verkeerde slaaphouding of werkhouding kan de onderliggende oorzaak zijn. Vanuit de nekwervelkolom lopen kleine zenuwen naar de hoofdhuid, naar de kaakgewrichten, het (midden)oor en de ogen. Daarom kan een bewegingsstoring in de nek leiden tot aangezichtspijn, hoofdpijn, kaakpijn, oorpijn of bijvoorbeeld oogpijn.

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van hoofdpijnklachten vanuit de nek. Ze zijn opgeleid om onderscheid te maken tussen klachten vanuit de nek en klachten met een andere oorzaak. Als de oorzaak niet op het terrein van chiropractie ligt zullen ze niet behandelen, maar doorverwijzen.

Afspraak maken