Bekkeninstabiliteit

Pijn in en rondom het bekken komt veel voor tijdens en na de zwangerschap. Ongeveer 50% van de vrouwen heeft last van klachten aan lage rug of het bekken. Een veelvoorkomende klacht is bekkeninstabiliteit, maar wat is dit precies?

 zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vindt er verweking plaats van de bandjes en verbindingen tussen alle gewrichten van het bekken. Deze verweking gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen. Meestal begint dit proces rond de 20 weken. ‘Verweking’ wil eigenlijk zeggen dat de verbindingen/bandjes tussen de bekkengewrichten elastischer worden.  Naarmate je verder komt in je zwangerschap komt de buik meer naar voren te staan, dit zorgt voor een veranderde stand van bekken en rug. Hierdoor krijg je ook een andere ‘spanning’ of krachtwerking op het bekken, dit kan zorgen voor overbelasting en klachten aan het bekken. Niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook na de bevalling en gedurende het herstel kunnen klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan:

Lage rugklachten * Pijn in de bil * Pijn aan het stuitje * Pijn aan het schaambeen * Uitstraling naar het been * Pijn in de liezen * Pijn aan de heupen

Tijdens een intake bij de chiropractor wordt een uitvoerig lichamelijk onderzoek verricht om een goede diagnose van het probleem te kunnen stellen. Vervolgens zoeken we samen naar een oplossing voor je klachten. Gelukkig zijn bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap vaak goed behandelbaar.

Afspraak maken