Heb ik spanningshoofdpijn? 
In Nederland is hoofdpijn een veel voorkomend probleem waarbij 60% van de vrouwen en 45% van de mannen wel eens last van hebben. Er zijn veel verschillende vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn. De geschatte prevalentie van spanningshoofdpijn is 26% van de bevolking. Denk je last te hebben van spanningshoofdpijn?

Wat is spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn is hoofpijn die wordt toegeschreven aan overmatige spanning in de aangezichts en/of nekspieren. Deze vorm van hoofdpijn wordt niet gezien als een ernstige aandoening, maar kan ontzettend hinderlijk zijn. De precieze oorzaak is niet bekend, maar wordt waarschijnlijk door meerdere factoren opgewekt: stress, slechte (werk-)houding spelen vaak een belangrijke rol.

Hoe herken ik spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn wordt vaak ervaren als een drukkende of knellende, mild tot matig intense hoofdpijn gedurende minuten tot dagen. De hoofdpijn neemt vaak niet toe bij licht fysieke inspanning. Flikkerend lich licht- en harde geluiden irriteren vaak de patiënt. Wanneer de hoofdpijn meer dan 15 dagen per maand aanwezig is voor meer dan 3 maanden per jaar dan spreken we over chronische spanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

De symptomen:

  • Tweezijdige drukkende pijn achter de ogen, in hoofd en nek.
  • Gevoel van strakke band om het voorhoofd.
  • Gevoeligheid van de nek- en schouderspieren.
  • Hoofdpijn neemt niet toe bij geringe fysieke activiteit.

De behandeling van spanningshoofdpijn:
Een veel gebruikte behandeling voor spanningshoofdpijn is vaak nog steeds medicatie. Hierbij worden pijnstiller gebruikt voor acute spanningshoofdpijnklachten en in erge gevallen kunnen verdovende middelen of triptanen worden gebruikt om de symptomen te verlichten. Ook kan er met behulp van medicatie preventief behandeld worden. Een mogelijke bijwerking van deze medicatie is dat bij overmatig en geregeld gebruik dit juist hoofdpijn veroorzaakt.

Chiropractie is een behandelwijze waarbij alleen met de handen wordt gewerkt (manueel) zonder gebruik van medicatie of operaties. Chiropractoren zoeken de oorzaak van de hoofdpijn in gelaats- en nekspieren, die vaak ontstaan door stugge gewrichten in de nek of bovenrug.  Er wordt uitgebreid gekeken naar zit- stahouding of werkhouding De oorzaak van de spierspanning wordt aangepakt om zo de klachten te verminderen.

Hoe kan ik spanningshoofdpijn voorkomen?
Omdat spanningshoofdpijn vaak door meerdere factoren wordt veroorzaakt zijn er een aantal dingen die je kunt doen om klachten te voorkomen. Hierbij is het belangrijk een gezonde leefstijl te creëren, met goede beweging en voeding, en verder een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. 

Tips:

  • Probeer stress onder controle te houden.
  • Warmte of koude om spieren te ontspannen of pijn te verlichten.
  • Let op een goede zit-sta- en werkhouding om de spieren en gewrichten soepel te houden.
  • Chiropractie houdt uw rugen nekspieren soepel en gezond.
  • Drink voldoende water.

Ik denk dat ik spanningshoofdpijn heb, wat moet ik nu doen?
Wanneer je bovenstaande symptomen herkent en je bovenstaande tips al hebt geprobeerd. Neem dan contact op met Chiropractie Vught voor vrijblijvend informatie en een afspraak met een van onze chiropractoren. Bel 073-6840194 of boek hier online een afspraak in.

 

Afspraak maken